دسته : معارف اسلامی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 298 KB
تعداد صفحات : 316
بازدیدها : 531
برچسبها : نسل صالح قرآن روایات فرزند صالح تربیت دینی
مبلغ : 20000 تومان
خرید این فایلمعرفی پایان نامه بررسی نسل صالح از منظر قرآن و روایات
چکیده :
پایان نامه حاضر تحت عنوان نسل صالح از منظر قرآن و روایات، تلاشی در حد بضاعت در جهت شناخت نسل، ذریه صالح و بررسی عوامل مؤثر در ایجاد چنین نسلی از دیدگاه اسلام می باشد. این پژوهش در قالب پنج فصل و هر فصل نیز، مشتمل بر بخش ها و زیر بخش های متمایز در راستای این هدف تنظیم و نگارش شده است.
اهمیت تربیت فرزند از منظر اسلام از مهمترین وظایف والدین محسوب می گردد. اگر فرزندان صالح شوند به تبع آن یک جامعه، به صلاح گرایش پیدا می کنند. در هر کاری باید هدف و غایت مشخص شود تا برای رسیدن به آن هدف برنامه ریزی شود و غایت تربیت انسان این است که او به سوی کمال سیر کند. عمده ترین ویژگی ها و مبانی تربیت نسل صالح از منظر قرآن و روایات، عبارتند از: معرفت و شناخت خدا از منظر عقل و خرد انسانی، ایمان استوار و عمل صالح، فطرت، کرامت و مسئولیت پذیری است. انسان در سایه فطرت خدادادی و کرامت ذاتی می تواند فردی مسئولیت پذیر باشد و با به کارگیری عقل و تدبر قدم در صراط مستقیم بگذارد.
عمده ترین عوامل مؤثر در ایجاد نسل صالح را می توان به عوامل درونی (وراثت، نقش همسر، خانواده و وظایف هر یک) و عوامل بیرونی (محیط تربیت شامل دوستان، مربیان آموزشی و محیط اجتماع شامل محیط جغرافیا و مقتضیات سیاسی و حکومتی) تقسیم بندی کرد.
در مکتب و سیره اهل بیت به منظور پرورش نسل صالح از شیوه های تربیتی معصومین، در این راستا استفاده گردیده است. سفارش هایی که حضرت علی (ع) به فرزندش امام حسن (ع) دارد خود دلیل بر این مدعاست. روشهایی که حضرت زهرا (س) در تربیت فرزندان خود داشته است و سیره و روش پیامبر (ص) می تواند به عنوان الگویی صحیح مورد بهره وری قرار گیرد.
از منظر عقل و خرد انسانی مبانی دین الهی، معرفت، دانش و ایمان به خدا نقش بنیادین و ارزشی دارد.
لکن الراسخون فی العلم منهم و المؤمنون یؤمنون بما انزل الیک و ما انزل من قبلک و المقیمین الصلوه و المؤتون الزکوه و المؤمنون بالله و الیوم الآخر اولئک سنوتیهم أجرا عظیماً
ولی راسخان در علم از آنها، و مؤمنان (از امت اسلام) به تمام آنچه بر تو نازل شده و آنچه پیش از تو نازل گردیده، ایمان می آورند. (همچنین نمازگزاران و زکات دهندگان و ایمان آورندگان به خدا و روز قیامت، به زودی به همه ی آنان پاداش عظیمی خواهیم داد.
خدای تعالی بعد از آنکه لازمه درخواست اهل کتاب را ذکر کرد در فصلی از گفتار به ذکر این معنا پرداخت که این درخواست کنندگان که همان اهل کتابند خلق و خوی پذیرش حق و ثبات و عزم و رای را ندارند و چه بسیار آیت های بیّنه که مورد ستم خود قرار دادند، و چه بسیار دعوت حق که از رسیدن آن به گوش بشر جلوگیری کردند الا اینکه از این طایفه عده معدودی که راسخین در علم بودند بدان جهت که ثباتی بر علم خود داشتند و تا حدی نسبت به حقی که حقانیت آن بر ایشان روشن بوده پایبند بودند و همچنین مؤمنین حقیقی ایشان از آنجا که خلق و خوی پذیرش حق را دارند و به آنچه به تو نازل شده و به آنچه قبل از تو نازل شده ایمان می آورند، چون هر دو را یکسان می یابند و می بینند آنچه بر تو نازل شده شبیه است به آنچه بر سایر انبیاء از نوح و بعد از او وحی شده است. ...
ایمان به خدا اگر بر پایه ی معرفت حقیقی باشد، آن ایمان استحکام و استواری بیشتری دارد و خداوند به واسطه ی آیاتش چهره ی مومنان واقعی را بیان کرده کسانی که در کنار ایمان عمل صالح نیز انجام می دهند. ایمان اگر بر اساس مبانی و احکام دینی و با نیت خالص باشد انجام دهنده ی آن مومن واقعی است. بر طبق این مبانی خداوند در سوره ی حجرات مومن واقعی را چنین بیان می کند:
إنما المؤمنون الذین أمنوا بالله و رسوله ثم لم یرتابوا و جاهدوا باموالهم و أنفسهم فی سبیل الله اولئک هم الصادقون.
مؤمنان واقعی تنها کسانی هستند که به خدا و رسولش ایمان آورده اند سپس هرگز شک و تردیدی به خود راه نداده و به اموال و جانهای خود در راه خدا جهاد کرده اند آنها راستگویان هستند.
در قسمتی از این آیه (إنما المؤمنون الذین امنوا بالله و رسوله) مؤمنین را منحصر در کسانی می داند که به خدا و رسول او ایمان داشته باشند. پس تعریف مؤمنین به اینکه به خدا و رسول ایمان دارند و به سایر صفاتی که در آیه آمده، تعریفی است که همه جامع صفات مؤمن است و هم مانع یعنی هیچ غیر مؤمنی مشمول آن نمی شود، در نتیجه هر کس متّصف به این صفات باشد مؤمن حقیقی است، همچنانکه هر کس یکی از این صفات را نداشته باشد مؤمن حقیقی نیست. ایمان به خدا و رسولش عقدی است قلبی بر توحید خدای تعالی و حقّانیت آنچه که بر پیامبرش آورده، و نیز عقد قلبی بر صحت رسالت و پیروی رسول در آنچه دستور می دهد. متن پایان نامه ادامه دارد. ...
معرفی فصول پایان نامه
پایان نامه حاضر در راستای رسیدن به هدف تحویل فرزندان صالح به جامعه و شناسایی عوامل و شیوه های درست تربیت نسل صالح، بر اساس آموزه های وحیانی قرآن و روایات و سیره ی اهل بیت، در پنج فصل تنظیم شده است.
فصل اول شامل چکیده، مقدمه و کلیات است و در کلیات به اهمیت، ضرورت و طرح تحقیق و نیز انگیزه و روش آن و... پرداخته شده است.
فصل دوم درباره ی مفهوم ترتیب، اهمیت و اهداف آن است که در این فصل سعی شده ابتدا مقدماتی در شناخت انسان مطرح شود و سپس مبحث ذریه بررسی شده و به دنبال آن مفهوم صالح و به اهمیت و اهداف و حقیقت تربیت پرداخته شده است.
در فصل سوم ویژگیها و مبانی تربیت و نسل صالح مطرح شده است خصوصا به مباحث فطرت انسان، مسئولیت پذیری و تحمل و تدبر او، حق طلبی و مهرورزی و... پرداخته شده است.
در فصل چهارمعوامل موثر در تربیت نسل صالح به عوامل بیرونی و درونی که شامل این عناوین است اشاره گردیده : عوامل درونی: وراثت، والدین نقش همسر و... عوامل بیرونی: محیط اجتماع، دوستان و رفقا، مدرسه و مربیان آموزشی، مقتضیات سیاسی و حکومتی مورد بررسی قرار گرفته شده است.
در فصل پنجماصول و شیوه های تربیت از منظر قرآن و مکتب اهل بیت مطرح شده است. اصول شامل: اصل تدرّج، تذکر، تیسیر، الگوگیری، گرایش به حق و... که این شیوه های تربیتی نیز شامل: شیوه های بازدارنده و انگیزشی می باشد. و در مکتب اهل بیت به سیره و روش اولیاء الهی و شیوه تربیتی معصومین و چگونگی نسل صالح از منظر آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
فصل اول: کلیات
فصل دوم: مفهوم تربیت فرزند، واژه های مرتبط با آن و اهمیت و اهداف آن از دیدگاه اسلام
فصل سوم: ویژگی ها، مبانی واصول تربیت نسل صالح از منظرقرآن و روایات
فصل چهارم: عوامل مؤثر و موانع در تربیت فرزند و نسل صالح از منظر قرآن و روایات
فصل پنجم: شیوه های تربیت نسل صالح از دیدگاه قرآن و مکتب اهل بیت(ع)
منابع و مآخذ
خرید و دانلود آنی فایل